Açık Lise e-Sınavları Ne Zaman Başlıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Muhterem Kurt, tüm öğrenciler tablet sahibi olduğunda, ders sınavlarının tablet aracığıyla güvenli şekilde yapılacağını bildirdi.
Kurt, Başkent Öğretmenevi'nde, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "e-sınav"lara ilişkin basın toplantısı düzenledi.
Bakanlık olarak, teknolojik değişimi yakalamak için etkili ve kapsamlı çalışmalar yürüttüklerini, Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerler Sınavı'nı (MTSK) Haziran 2011'den beri Ankara'da tek merkezde, e-sınav olarak yaptıklarını anlatan Kurt, artık başkentte 3 e-sınav merkezi bulunduğunu söyledi.
Haftada 840, ayda 3 bin 360 kursiyerinin elektronik ortamda sınava alındığını aktaran Kurt, "Gelişen teknolojiyi, Milli Eğitim Bakanlığı halkımıza açmıştır. Özellikle, sınavlarda da e-sınav sistemine geçerek bir ilke imza atmıştır. Bu sınav, her şeyden önce çok hızlı. Ayrıca, sınav evrakı basmamıza gerek kalmıyor. Böylece, evraklarının sevkıyat sürecini ortadan kaldırmış ve maliyeti de düşürmüş oluyoruz. Aynı zamanda çok çevreci birsınav olarak nitelendirebiliriz" diye konuştu.
Sınav salonlarında, kursiyerlerin oturacağı masadaki tabletlere, kimlik bilgilerinin yansıtıldığını ifade eden Kurt, ekranındaki fotoğraf ve bilgilerinin, sınav görevlisi tarafından kontrol edilerek kimlik tespitinin yapıldığını belirtti.
Kurt, öğrencilerin, sınav sonrası, sonuç alma ekranından, sonucunu da anında öğrenebildiğini anlattı.
e-Sınavı, Türkiye'de yaygınlaştırmak için harekete geçtiklerinin altını çizen Kurt, yıl sonuna kadar aralarında Eskişehir, Bursa ve İstanbul'un da bulunduğu 30 ilde, 110 merkez açmayı ve MTSK'yı elektronik ortamda yapmayı planladıklarını ifade etti.
Kurt, öğrencilerin, internetten e-sınav modülünden, aldıkları randevularla, saatinde gelerek sınava gireceklerini anlattı.
Ortaöğretim okullarında geçen yıllarda yaklaşık 742 bin tablet dağıttıklarını, bu yıl da 700 bin tableti öğrencilere ulaştıracaklarını anımsatan Kurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İleriye dönük olarak, tabletlerde öğrencilerimize sınav yapma imkanına da sahibiz. Bütün öğrencilerimiztablet sahibi olduklarında, okullardaki ders sınavlarımızı bile tablet aracığıyla güvenli bir şekilde yapmamız mümkün olacak. Dolayısıyla ileride, birsınav tarihi, bir sınav takvimi, bir sınav saati olmayacak. Her öğretmen istediği zaman, kendi sınıfında ders sınavlarını da elektronik ortamda, güvenli bir şekilde yapabilecek."
Açık lise sınavları da e-sınav olarak yapılacak
Her ilde elektronik altyapısı tamamlanmış uzaktan eğitim merkezlerinin (UZEM) bulunduğunu anımsatan Kurt, ilerleyen dönemde, bu merkezlerde öncelikle MTSK'ları, daha sonra da açık lise sınavlarını e-sınav olarak yapmayı planladıklarını aktardı.
Bütün öğrencilerin tabletleri tamamlandığında okullarda da çok rahat şekilde e-sınavların gerçekleştirileceğini ifade eden Kurt, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla, tableti olan bütün okullarda, bu sınavı yapma imkanımız var. 110 UZEM dışında, istediğimiz okulu açarak, öğrencileri sınıfa alarak, önlerine birer tablet koyarak Motorlu Taşıt Sürücü Kursiyerler Sınavı'nı, açık lise sınavlarını çok rahat yapabiliriz. Bununla ilgili, Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz, ciddi bir çalışma yapıyor. Son çalışmaları da şu: Açık uçlu sorular üzerinde çalışıyorlar. Bunun testlerini yapıyorlar. Önümüzdeki ayda, bununla ilgili birkaç sınav uygulayacaklar."
Biyometrik fotoğraflarla kimlik tespiti yapılacak
MTSK'larda, uygulanan e-sınavın, çok güvenli olduğunun ve kimlik bilgilerinin ekranlarda yer aldığının altını çizen Kurt, ilerleyen süreçte tabletlerdeki ön kameralarla, sınava giren kişilerin biyometrik fotoğraflarının çekilerek kişinin aday olup olmadığının sistem üzerinden tespit edeceğini kaydetti.
e-Sınavlar sonrası, Türkiye'nin gelecek politikalarına yön verecek ciddi istatistiki verilere ulaşacaklarını dile getiren Kurt, 2015-2016 eğitim öğretim yılında, okullarda tabletlerin çok etkin şekilde kullanılacağını ve yıl sonuna kadar bütün ortaokul ve liselere, etkileşimli tahtaların dağıtılmış olacağını belirtti.
700 bin tablette kalem şartı
Kurt, elektronik ortama ve tablete geçmelerinin "kalem-kağıdı bir kenara ittikleri" anlamı taşımadığını ve bu yıl alacakları 700 bin tablete özellikle kalem şartı koyduklarını ifade etti.
İleride, öğretmenler açık uçlu sınav yapmak veya ödev vermek isterlerse bunların da tabletler üzerinden yapılabileceğini söyleyen Kurt, ihalenin tamamlanmasının ardından mayıstan itibaren okullara tabletlerini dağıtılacağını kaydetti.
"Okullar için biraz zamana ihtiyacımız var"
"e-Sınavın okullarda ne zaman hayata geçirileceği" sorusuna Kurt, şu yanıtı verdi:
"Okullarda yapılabilmesi için biraz zamana ihtiyacımız var. Çünkü okullarımızdaki tabletlerimiz tamamlanmış değil. Biliyorsunuz 10 milyon 600 bin tablet dağıtacağız. Her sene 9 . sınıflara ve 5. sınıflara olmak üzere tablet vermeyi planlıyoruz. Bu 700 bin tablet ihalesi bittikten sonra YEĞİTEK Genel Müdürlüğümüz tablet ihalesi için çalışmalara başlayacak. İnşallah, 2016'dan itibaren bu 10 milyon 600 tablet dağıtımı, planlanmakta. Dolayısıyla herhalde birkaç sene içerisinde de böyle bir sisteme geçme imkanı olur diye düşünüyorum."
Kapalı devre sistemden, sorular ekrana yansıtılıyor
Kurt ve beraberindekiler daha sonra Başkent Öğretmenevi'ndeki e -sınav merkezini basın mensuplarına gezdirdi.Sınav salonlarında, her öğrencinin önünde, sadece Bakanlığın soru bankasına, kapalı devre Güvenli İnternet (VPN) ağı üzerinden bağlanabilen birer tablet yer alıyor.
Öğrencinin sınava başladığı anda, şifre ile soru bankasından rastgele seçilen 50 soru öğrencinin yanıtlaması için ekrana geliyor. Her öğrenci için ayrı sınav sorusu ekrana yansıtılıyor. Sınav salonlarında iki ayrı kamerayla kayıt yapılıyor. Öğrenci sınavını bitirdikten sonrasınav salonunun dışında yer alan, KİOSK sonuç alma ekranından, T.C. kimlik numarasını girerek, sınav sonucunu öğrenebiliyor ve çıktısını alabiliyor. Sonra kursa giderek direksiyon sınavına giriyor.
AÖL Ana Sayfasına Ulaşmak için Tıklayınız
AÖL Öğrenci Girişi Yapmak için Tıklayınız
AÖL MEB
- 360 bin kadın açıköğretimli
- Açık Lise e-Sınavları Ne Zaman Başlıyor?
- Açık lise sınav görevi başvurusu nasıl yapılır?
- Açık Öğretim Lisesi 2016-2017 I. Dönemine Ait Sayısal Veriler
- Açık öğretim lisesi sınavları nasıl oluyor?
- Açık Öğretim Lisesi Yurt Dışı Programları Nasıl İşliyor?
- Açık Öğretim Lisesinde kullanılan Terimler
- Açıköğretim Lisesi AÖL sınavları iptal edildi
- Açıköğretim lisesi sınav ücretleri nasıl hesaplanıyor?
- AÖL 2017 Sınavları Nasıl ve Ne Şekilde Yapılacak?
- AÖL Alanlı Öğrencilerin Dikkatine!
- AÖL derslerinde alan uygulaması neden kaldırıldı?
- AÖL haftalık ders çizelgesi değiştirildi
- AÖL MEB Sitesi
- AÖL Nedir? AÖL'ün Tarihçesi ve AÖL Ders Seçimleri
- AÖL Sınav giriş belgemdeki fazla derslerden sınava girmek zorunda mıyım?
- AÖL sınavı ile ilgili temel bilgiler
- AÖL Sınavına Nerede ve Hangi Derslerden Gireceğim?
- AÖL Sınavları Nasıl Yapılıyor?
- AÖL Sınavlarında Başarılı Olmak için Bazı Öneriler!
- AÖL ve MAÖL Sınavlarına Nasıl Çalışmak Gerekir?
- AÖL Zorunlu Eğitime Tabi Olanlar Kimlerdir?
- AÖL'de Kalınan Derslerden Dolayı Okuldan Atılma Oluyor mu?
- Avrupa'da yaşıyorum, Açık Öğretim Lisesinde Okumak İstiyorum! Ne Yapmalıyım?
- Çocuk gelinler için açıköğretim zorunlu
- İmam Hatip Lisesi açıktan okunabilecek
- MEB Açık Öğretim Lisesi Sınavlarla İlgili Açıklamalar
- MEB, aileleri ikna edecek
- MEB'den Duyuru!
- Mesleki Açık liseliye staj ücreti müjdesi