AÖL ve MAÖL Sınavlarına Nasıl Çalışmak Gerekir?



Binlerce AÖL ve MAÖL adaylarının hep merak ettiği şey "Ben Bu Açıköğretim Diplomamı En Kısa Zamanda Nasıl Alabilirim?" sorusu olmuştur.AÖL ve MAÖL adaylarının bu şekilde düşünmeleri de bir bakıma mantıklıdır da aslında çünkü örgün eğitimde değillerdir, yani bir nevi teferruata girmeden eğitim almış oluyorlar.Her neyse biz şimdi bu adaylarımıza bu düşünce ve sorularıyla alakalı bir takım tavsiyelerde bulunacağız.

Milli Eğitim Bakanlığı, Açıköğretim Okulları öğrencilerinin televizyon, radyo ve internet teknolojilerini kullanarak sınavlara hazırlanabilmesi için gerekli alt yapıyı oluşturmuştur. Açık Öğretim Lisesi öğrencilerinin sınavlara çalışırken yaralanabileceği kaynaklar aşağıdaki maddelerde sıralanmıştır.


Kitap Dağıtım Merkezlerinden aldığınız Açıköğretim Okulları ders kitapları (ders notları) ile hazırlanabilirsiniz.Daha önceki Açık Öğretim Lisesi sınavlarında çıkmış soruları gözden geçirebilirsiniz. Sorular için tıklayınız..

Online testlerimizden çalışabilirsiniz. Online testler için buraya tıklayınız.

Web sayfalarımızda bulunan kitap içeriklerini bilgisayarınıza kaydedip, hazırlanabilirsiniz. ZTV'de yayınlanan programlar ile hazırlanabilirsiniz. Yayın akışı için buraya tıklayınız. (ZTV ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol gereğince bazı derslere ait televizyon programları ZTV'de yayınlanmaktadır.)

Bazı Halk Eğitim Merkezi Müdürlükleri, Açıköğretim Okullarında okutulan bazı dersler için kurs düzenlemektedirler. Sizin için açılan bu kurslara katılarak hazırlanabilirsiniz.

Unutmayınız ki bu sınavların telafisi, örgün eğitimde olduğu gibi mümkün değildir. Bu nedenle lütfen bu sınavlara girmenizi engelleyebilecek unsurlara dikkat ediniz. Sınavda mutlaka Sınav Giriş Belgeniz ile geçerli bir kimlik belgenizi (Nüfus Cüzdanı, Ehliyet, Pasaport) yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Sınavdan en az yarım saat önce sınav yerinizde olmalısınız. Aksi takdirde bu nedenlerden dolayı sınava alınamayabilirsiniz.

Bunun yanı sıra sınav esnasında da cevap kâğıdınızın çevrenizdekiler tarafından görülmediğinden emin olunuz. Sınavlarınızın optik okuyucularda değerlendirmeleri yapılırken aynı zamanda kopya analizi de yapılmaktadır.


TAVSİYELER:


1. Bu dönem sınavına gireceğimiz hangi dersler var? Bu derslerin bir listesinin çıkartın.
2. Bu derslerden hangilerine ne ölçüde hazırsınız? Listenin yanına işaretler koyun.

3. Henüz kitabını açmadığınız ders var mıdır? Varsa o kitapları şöyle masanızın üstüne bir getirip koyun. Ya da bu linki tıklayarak istediğiniz dersin kitabının pdf dosyasını bilgisayarınıza indirin.

4. Kitapları açmadan açık lise sınavlarında nasıl sorular geldiğini görün: Bu linki tıklayarak açılan sayfadan sadece bir sınavı açın ve sınav sorularını çözün. Doğru ve yanlışlarınızı mutlaka cevap anahtarına bakarak değerlendirin. 45 ve daha yüksek alabildiğiniz derslerden geçmeye hazırsınız demektir. (Puanlamada her soru beş puan değerindedir).

5. Geçmeye hazır olduğunuz dersleri kitaptan da hızlı bir tekrar yaptıktan sonra yine sınav sorularına dönün ve kalan geçmiş yılların sınavlarını da çözün. Çözdükten sonra mutlaka değerlendirin; doğru ve yanlışlarınızı görün; yanlış yaptığınız soruların doğrularını öğrenin.

6. İlk sınavınızda 45 altında puan aldığınız derslerin kitaplarını kenarlarına notlar alarak (ya da bir kağıda notlar düşerek) baştan itibaren çalışın. İmkanınız varsa matematik, fizik, kimya gibi sayısal derslerden profesyonel yardım alın.

7. Mutlaka geçmiş yıllarda ve dönemlerde çıkan Açık Öğretim Lisesi sınav sorularını çözüp yanlışlarınızın doğrusunu öğrenin.



Not: Bilgisayar başında uzun süre oturup çalışmanız mümkün değilse, yapmanız gereken şey çıkmış sınav sorularını içeren Fasikül ve Soru Bankalarıyla çalışmaktır. İdeal olan önce ders kitaplarından konuları okuyup sonra soruları çözmektir. Ancak, bitirmiş veya mezun olmasına az kalmış çoğu Açık Liseli arkadaşınızın taktiği de işe yarayan bir taktiktir: Yani çıkmış sorularla başlayıp çıkmış sorularla çalışmayı bitirmek.

Sınavlar için şimdiden başarılar dileriz.

AÖL Ana Sayfasına Ulaşmak için Tıklayınız

AÖL Öğrenci Girişi Yapmak için Tıklayınız
AÖL MEB