Açık Lise Yeni Kayıtları Ne Zaman? Nereye ve Nasıl Yaptıracaksınız?



2015 Açık Lisesi Yeni Kayıt Kılavuzu İndirmek için Tıklayınız

2015 Açık Lisesi Ders Seçme İşlemleri için Tıklayınız

Açık lise'ye henüz kayıt yaptırmamış olanlar, orta okulu yeni bitirmiş olanlar, bu dönem kayıtları kaçırmış olanların ısrarla sordukları bazı soruların cevaplarını aşağıda verdik: Açık lise kayıtları ne zaman? Nasıl kayıt yaptırabilirim ve nereye başvurmam gerekiyor? Kayıt ücretleri kaç liradır?


AÇIK LİSE YENİ KAYIT TARİHLERİ 2015

Açık Öğretim Lisesi 2014 – 2015 Eğitim Öğretim Yılı 2. Dönem Yeni Kayıtları 03 -13 Şubat 2015 tarihleri arasında gerçekleştiriliyor.. Ancak açık lise yeni kayıt işlemleri bu dönem için son buluyor. 2015-2016 1. dönem yeni kayıtları eylül ayında. Açık lise 2. dönem yeni kayıt tarihleri için tıklayın: Açık lise iş takvimi.
YENİ KAYIT İŞLEMLERİ: 3 Adımda Resimli Anlatım

BAŞVURU YERİ:

Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak öğrenciler il ve ilçelerde Bulunan halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlükleri,
Yeni Kayıt yaptıran öğrencinin resmi çekilerek sisteme aktarılacaktır.

YENİ KAYIT KATILIM BEDELİ:

Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak öğrenci adayı her yıl belirlenen yeni kayıt katılım bedelini yatırmak zorundadır. 2015 yılı için yeni kayıt katılım bedeli olarak belirlenen 25.00TL.’nin:
20.00TL.’si Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası veya Halk Bankasının ( Halk Bankası havale ücreti almaktadır) herhangi bir şubesine T.C. Kimlik numaralarını bildirerek Açık Öğretim Lisesi Yeni Kayıt Kurumsal Tahsilât Programı aracılığı ile yatırılacak.

5.00TL.’sini ise kaydını yaptıracağı halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerinin okul aile birliğinin vereceği banka hesap numarasına veya söz konusu okulların okul müdürlüğü görevlisine okul aile birliğinin makbuzu karşılığında teslim edecektir.

Önemli Not:

"Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğü yukarıda sıralanan iş ve işlemlerin tarihini değiştirme hakkına sahiptir." bu cümle AÖL Müdürlüğü'nün yayınladığı tüm kılavuz ve takvimlerde yer alır. Bu nedenle tarihleri unutmamak ve değişikliklerden zamanında haberdar olmak için internet üzerinden yapılan duyuruları takip etmek gerekir. İnternete sık girme imkanı olmayan, önemli tarihleri ve gelişmeleri atlama, farketmeme endişesi olan tüm öğrencilerimiz için KR AÇIK LİSE ÜCRETSİZ SMS BİLGİ VE DANIŞMA HATTI üyeliğini tavisye ediyoruz. 0553 417 2272 numaralı hattımıza ad-soyad-şehrinizi SMS ile gönderen tüm öğrencilerimize önemli gelişmeleri SMS ile ücretsiz olarak yıl boyunca duyuruyoruz.


AÇIK ÖĞRETİM LİSESİ KAYIT İŞLEMLERİ

1. Açık Öğretim Lisesine Kimler Başvurabilir?

Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıracak olan öğrencilerden, 18 yaşını doldurmamış olanların velileri ile birlikte, 18 yaşını doldurmuş olanların ise bizzat kendilerinin halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerine gitmesi gerekmektedir.

Açık Öğretim Lisesine kayıtlarda yaş sınırlaması bulunmamaktadır.

a) İlköğretim okulu/ortaokuldan mezun olanlar ile ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu tamamlayanlar,

b) Orta öğretim okullarının ara sınıflarından (meslek liseleri dahil) tasdikname alanlar,

c) Yurt dışında öğrenim görmüş olanlardan öğrenim düzeylerini gösteren denklik belgesini yaptıranlar, (Denklik belgesi ile Açık Öğretim Lisesine kayıt için başvuran öğrencilerin denklik belgesinde belirtilen düzeylere göre, ilköğretim okulu mezunu veya lise ara sınıf öğrencisi olarak kaydı yapılır. Lise ara sınıf seviyesindeki öğrencilerin denklik belgesinde; toplam dönemi ve toplam kredisinin belirtilmiş olması gerekmektedir.)

Dikkat: Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmadan ÖSYS ye müracaat eden öğrencilerimizden ÖSYM müracaat formuna Açık Öğretim Lisesi Kodlarını yazmamış ise ÖSYM ye müracaat ederek değişen bilgilerini ÖSYM nin belirlediği tarihler arasında güncellemesi gerekmektedir. Bilgilerini güncellemeyen öğrencilerimiz uğrayacakları mağduriyetlerden kendileri sorumlu olacaklardır.

2. Kayıt Başvuru Evrakları:

A. İlköğretim Okulu veya Ortaokul Mezunu Öğrenciler;

a) T.C. kimlik numarası beyanı,

b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm. ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,

c) İlköğretim Okulu veya ortaokul diplomasının aslı (diploması kayıp olanlar Diploma Kayıp Örneğinin aslı ile), çıkma belgesi ya da denklik belgesinin aslı,

d) İlköğretim Okulu, Ortaokul veya imam-hatip ortaokulundan mezun olduğunu gösteren öğrenim belgesinin aslı, (öğrenim belgesi kayıp olanların öğrenim kayıp belgesinin aslı),

e) Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı,

f) Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu (öğrenci tarafından ad ve soyadını yazarak imzalanacak.)

B. Orta Öğretim Ara Sınıflarından Ayrılanlar;

a) T.C. kimlik numarası beyanı,

b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,

c) Tasdikname ve Başarı Durum Belgesinin aslı, (sınıf, dönem notlarını ve haftalık ders saatlerini gösteren öğrenim belgesi)

d) Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı,

e) Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu öğrenciye okunarak, öğrencinin adı ve soyadı yazılıp imzalatılacak.

Not: Açık Öğretim Lisesine tasdikname ile kayıt yaptıran öğrencilerin tasdiknamesinin ikinci sureti ile ortaokul/ilköğretim okulu diploması, tasdiknameyi kesen okuldan kayıtları alan müdürlüklerce istenecektir. Yeni kayıt olan öğrencilerden tasdiknameleri e-okul üzerinden kesilmiş olanların, geldiği okuldan tasdiknamelerinin ikinci suretleri istenmeyecek ancak ortaokul/ilköğretim okulu diploması/2012 ve daha sonraki yıllarda ilköğretimi tamamlayanların öğrenim belgesi istenecektir.

C. Yurt Dışında Öğrenim Görmüş Olanlar;

a) T.C. kimlik numarası beyanı,

b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf,

c) Eğitim Ataşeliklerinden veya İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden alınan, kredisi ve toplam dönemi yazılı denklik belgesinin aslı,

d) Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı,

e) Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu (öğrenci tarafından imzalanacak.)


D. Açık Öğretim Lisesinde kayıtlı ancak öğrencilik durumu “silik” olanların başvuruları:

Sistem üzerinde öğrencilik durumu silik olan öğrencilerin evrakları kaydını alan okulda bulunması nedeniyle bu öğrencilerden evrak istenmeyecektir.

Yeni kayıt alacak müdürlükler bu öğrencilerin kayıtlarını sistemden Yeni Kayıt İşlemleri menüsü altındaki “Silik Öğrenci Aktifleştirme” butonundan yapacaklardır.

a) Öğrenci numarası ve TC Kimlik numarası beyanı,

b) Kayıt ücretinin yatırıldığını gösteren belgenin aslı.

E. Açık Öğretim Lisesinden Tasdikname Alarak Ayrılanlar (Tasdiknameli Form C işlemi)

a) Öğrenci numarası ve T.C. kimlik numarası beyanı,

b) Son altı ay içinde ön cepheden çekilmiş ve 4,5x6 cm ebadında bir adet vesikalık renkli fotoğraf.

c) Açık Öğretim Lisesinden aldığı tasdiknamenin aslı.

d) Kayıt ücretinin yatırıldığı gösteren belgenin aslı.

e) Kayıt işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayardan alınacak yeni kayıt öğrenci raporu (öğrenci tarafından imzalanacak.)

Açık Öğretim Lisesi öğrencisi iken tasdikname alarak ayrılan ve tekrar Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak isteyen öğrencilerden tasdiknamelerin asılları kesinlikle istenecektir. Öğrenci dosyası düzenlenirken dosyanın öğrenci no bölümüne tasdiknamesindeki eski Açık Öğretim Lisesi numarası yazılacaktır.

Tasdiknameli Form C ile kayıt yaptırıp dosyası Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğünde olan (diplomayla kayıt olan öğrencilerden numarasının ilk 5 hanesi 21016……..dan küçük olanlar ile, tasdikname veya ona denk bir belge ile kayıt olan öğrencilerden numarasının ilk 5 hanesi 21026……. dan daha küçük olan öğrencilerin dosyaları Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğünün Ankara’daki arşivindedir.) öğrencilerin dosyaları istenmeyecektir.

Açık Öğretim lisesinden tasdikname alarak örgün eğitim kurumlarına geçen, daha sonra örgün eğitim kurumundan da tasdikname alarak Açık Öğretim Lisesine kayıt olmak 5 isteyen öğrencilerin kayıtları yeni kayıt işlemleri butonunun altındaki Tasdiknameli Form C butonu kullanılarak öğrencinin kaydı alınacaktır. Bu durumdaki öğrencilerin tasdiknameleri dosyasına konularak üzerine Açık Öğretim Lisesindeki numarası yazılarak dosyalar Açık Öğretim Lisesindeki mevcut dosyası ile birleştirilmek üzere Açık Öğretim Lisesine gönderilecektir.

Ancak 2010/56 nolu Genelge kapsamında kayıtları okullarca alınan ve daha sonra Açık Öğretim Lisesinden ayrılarak örgün eğitime giden ve daha sonra tekrar Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmaya gelen öğrencilerin tasdiknamelerinde getirdiği notlar var ise öğrencinin belgeleri Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne sisteme işletmek üzere 0 312 2969492 numaralı faks ile veya aciklise@meb.gov.tr mail ile gönderilecektir. Öğrenciye ait belge ve dosyalar ilgili okullar/kurumlardan istenerek arşivlenecektir.

F. Meslekî Açık Öğretim Lisesinden Tasdikname almış veya halen Meslekî Açık Öğretim Lisesine kayıtlı öğrenci:

a) Mesleki Açık Öğretim Lisesinden tasdikname almış veya halen kayıtlı olan öğrencilerden, Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmak isteyenler il ve ilçelerde bulunan Mesleki Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yürüten meslek liselerine müracaat edeceklerdir. Bu öğrencilerin işlemleri müracaat edilen meslek liseleri tarafından sistem üzerinden öğrencilik durumu aktif yapıldıktan sonra (tasdiknameli form c işlemi tamamlandıktan sonra) Açık Öğretim Lisesi iş ve işlemlerini yürüten halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerine müracaat ederek geçiş dilekçelerini vereceklerdir.

Geçişi yapılan öğrencilerden, öğrenci numarasının ilk 5 hanesi 21016…….. ve 21026……. dan daha büyük olanların öğrenci dosyaları kayıt yaptırdıkları meslek liselerinde arşivlenmiştir. Dosyaları meslek lisesinde olup, geçişi Açık Öğretim Lisesine yapılan öğrencilerin dosyaları meslek liselerinden resmi yazı ile istenerek diğer dosyalarla birlikte arşivlenecektir.
Mesleki Açık Öğretim Lisesinden tasdikname almış ancak tekrar kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerden istenecek belgeler.

a) T.C. kimlik numarası beyanı,

b) Açık Öğretim Lisesine kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe (dilekçe örneği web sitesinde mevcuttur ).

Not: 2000 yılı ve öncesinde Açık Öğretim Lisesine kayıt yaptırmış öğrencilerden, T.C. kimlik numarası sistemde kayıtlı olmadığı için yeni kayıt katılım bedelini anlaşmalı bankalara yatıramayan öğrenciler, T.C. kimlik numarasını Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine işletmeleri gerekmektedir. Bu durumdaki öğrencilerimiz durumlarını anlatan dilekçeyle birlikte T.C. Kimlik Numaralı nüfus cüzdanının fotokopisini Açık Öğretim Lisesinin 0312 296 94 92 ve 213 01 75 nolu faksa veya aciklise@meb.gov.tr internet adresine göndermeleri gerekmektedir.

KAYIT ŞARTLARINA AİT İŞLEMLER

1. Denklik İşlemleri:

Yurtdışında Öğrenim Gören Öğrencilerin Denklik İşlemleri;

a) Yurtdışındaki okullardan alınmış olan karne ve/veya öğrenim belgelerinin ülkemizde hangi okullara ve bu okulların hangi sınıfları yada dönemine denk olduğunun tespit ettirilmesi gerekmektedir.

b) Denklik işlemleri yurt içinde il Milli Eğitim Müdürlüklerince kurulan komisyonlarca, yurtdışında ise Eğitim Müşavirlikleri ve Eğitim Ataşeliklerinde yapılmaktadır.

c) Denklik belgesi ile Açık Öğretim Lisesine kayıt için başvuran öğrencinin denklik belgesinde belirtilen düzeylerine göre; ortaokul mezunu, ilköğretim okulu mezunu veya ara sınıf öğrencisi olanların kaydı yapılır.

2. Başvuru Ücreti Ödemeyecek Öğrenciler

a) 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında yaralanan gazilerimiz ve bu mücadelede şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,

b) Terörle mücadele görevini yaparken yaralanan gazilerimiz ile şehit düşenlerin eş ve çocuklarından,

c) İstiklal madalyası verilmiş, Vatani hizmet tertibinden şeref aylığı bağlananlar;

d) Mahkeme kararıyla eğitim tedbiri verilenler,
Yukarıdaki şartlardan birini taşıyan öğrencilerimiz durumlarını belgelendirmek şartıyla diploma harcı dışında, yeni kayıt, kayıt yenileme ve eğitim giderleri alınmayacaktır.

Söz konusu belgelerin iki adet fotokopisi aslıdır gibi yapılarak bir tanesi öğrenci dosyasına konulacak diğeri de istenildiğinde Açık Öğretim lisesine gönderilmek üzere muhafaza edecektir. (şehit ve gazilerimizin eş ve çocuklarından evlenenler katılım bedeli muafiyetinden yararlanamaz.)

3. Kayıt Başvurusunun Geçersiz Olduğu Durumlar

a) Kayıt ücreti yatırılmamış ise,

b) Kayıt ücretini yatırmış ancak halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerine başvurmamışsa,

c) Başvuru işlemi zamanında yapılmamışsa,

d) Belgelerinin (Diploma/tasdikname/denklik belgesi) aslı verilmemişse,

e) Ortaokul / ilköğretim okulundan sorumlu ders/dersleri var ise,

f) Katılım bedelinden muaf olan öğrencilerin muafiyet belgelerini teslim etmemeleri durumunda; Bu öğrencilerin kayıtları kabul edilmez ve kayıt evrakları iade edilir.

4. Başvuru Evrakları

• Halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüğünce kurulan kayıt kabul komisyonu tarafından incelenerek kaydı kabul edilen öğrencilerin dosyaları üzerine komisyon üyeleri isimleri yazılarak imzalayacaktır. İnceleme sonrasında kaydı kabul edilmeyen öğrencilerin kayıt başvuru evrakları, eksikliği tamamlanmak üzere öğrenciye/velisine iade edilecektir.

• Bu durumdaki öğrenciye kaydının niçin kabul edilmediği bildirilecektir.

• Öğrenci/veli yeni kayıt süresi içinde eksik evraklarını tamamlayarak teslim etmesi halinde kaydı alınacaktır.

• Ortaokul / ilköğretim okulu son sınıftan sorumlu ders/dersleri olanların kaydı alınmayacaktır. (Bu durumdaki öğrenciler Açık Öğretim Ortaokuluna yönlendirilecek veya ortaokuldan mezun olduğuna/sayıldığına dair okulundan yazı getirmesi istenecektir.)

5. Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sisteminde Sınav Merkezinin Belirlenmesi

• Başvuru aşamasında öğrenciler hangi merkezde sınava gireceğini belirtmesi gerekmektedir. Ayrıca kendi öğrenci numarası ve şifresiyle Açık Öğretim Lisesi Bilgi Yönetim Sistemine girerek sınavlara 45 gün kalıncaya kadar sınav merkezini değiştirebilir.

NOT: Adres bilgilerinizi değiştirmeniz sınav merkezinizin de değişeceği anlamına gelmez. Bu nedenle sınav merkezinizi mutlaka Sınav Bölgesi İrtibat Merkezi butonundan kontrol ediniz ve değişmesi gerekiyorsa değiştiriniz.

6. Askerlik Ertelemesi:

• Askerlik kanununda (1111 - 35 /c) yapılan değişiklikle Açık öğretim Lisesi öğrencilerine askerlik tecil (erteleme) hakkı verilmiştir. Askerlik çağında olup aşağıdaki şartları taşıyan öğrencilerimiz, halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerinden Ek.C2 formunu doldurtup onaylattıktan sonra Askerlik şubelerine tecil (erteleme) başvurusunda bulunabilirler.

Tecil şartları:

Askerlik çağının gelmiş olması,
Öğrencilik durumu Aktif, Donuk ve Silik konumdaki öğrencilere Ek.C2 belgesi düzenlenebilir. Ancak belgenin kabulü Askerlik Şubelerinin sorumluluğundadır.

7. Özürlü, Tutuklu ve Hükümlü Öğrenciler:

• Özürlü öğrenciler kayıt aşamasında özür durumlarını sisteme işletip özürlerini belgeleyen raporu ve özürlerini açıkça ifade ettikleri dilekçeyi Halk eğitimi merkezi ile meslekî eğitim merkezi müdürlüklerine sadece kayıt sırasında vermeleri gerekmektedir.

• Bu öğrencilerimize ait listeler İl Sınav Yürütme Kuruluna gönderilmektedir. Ancak sınav organizasyonunun yapılmasından sonra oluşan öğrenciler, sınavdan önce Ölçme Değerlendirme ve Yerleştirme Grup Başkanlığı’na, Açık Öğretim Lisesine veya İl Sınav Yürütme Kuruluna başvurdukları takdirde uygun salonlarda sınava alınacaklardır.

• Öğrencinin özür türüne göre, sınavı kurallarına uygun şekilde tamamlamalarına yardımcı olacak öğretmenler görevlendirilmektedir.

• Özürlü öğrencilerin durumlarına uygun ders materyalleri hazırlama çalışmaları devam etmektedir. Bu durumdaki öğrencilerimiz karşılaştıkları genel sorunlar için Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne yazılı olarak veya telefonla başvurabilirler.

• Evde sınav hizmeti almak isteyen öğrencilerin sisteme bilgi düzenleme menüsü altındaki sınav bölgesi irtibat merkezi butonunda yer alan “yatarak tedavi görüyor” seçeneği işaretlenecektir.

• Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrencilerin sınavları, bulundukları il/ilçe içinde belirlenen bir cezaevinde yapılmaktadır.

• Ceza ve tevkif evlerinde bulunan öğrenciler, kitap ve ders notları ile diğer belgelerini cezaevi öğretmeni aracılığı ile alabileceklerdir.

• Rahatsızlığını doktor raporuyla belgelendirerek sınava evde veya hastanede girecek öğrenciler sınavdan 10 gün öncesine kadar gerekli evrakları (rapor, dilekçe) ile birlikte Açık Öğretim Lisesi Müdürlüğüne müracaat etmelidir. Bu tarihten sonra oluşacak rahatsızlıklardan dolayı alınacak raporlarda il/ilçe Millî Eğitim Müdürlüklerine müracaat edilecektir.

• Hiçbir özrü olmadığı halde, Açık Öğretim Lisesi sistemindeki özür gruplarından biri işlenmiş olanların mutlaka özür grubunu düzelttirmesi gerekmektedir.

8. Açık Öğretim Liselerinde Kullanılan Terimler:

Aktif Öğrenci: Yeni kayıt olan veya kaydını süresinde yenileyen öğrencilerimiz için kullanılır.
Donuk Öğrenci: Kaydını bir kez yenilemeyen öğrencilerimiz için kullanılır.
Silik Öğrenci: Üst üste en az iki defa kaydını yenilemeyen ya da Açık Öğretim Lisesi’nden tasdikname ile ayrılan, öğrenciler için kullanılır.
AÖL Yeni Kayıt
AÖL Kayıt